Rozwiąż podaną nierówność
EwaBut: Rozwiąż podaną nierówność:
√x2+2x+1≤2
Jak usunąć ten pierwiastek?
2 lut 18:37
krystek: Ix+1I≤2
2 lut 18:38
EwaBut: jak to zrobiłeś i dlaczego tak?
2 lut 18:39
EwaBut: ? Ktoś pomoże?
2 lut 18:43
EwaBut: jaki licze delte z tego co pod pierwiastkiem to wychodzi delta 0 i wtedy tylko x1
2 lut 18:44
TOmek: √ ( x +1)2=|x+1|
2 lut 18:45
EwaBut: dlaczego tak jaką metodą to robicie?
2 lut 18:48
Kejt:
x2+2x+1=(x+1)2
bo (a+b)2=a2+2ab+b2
2 lut 18:51
EwaBut: No i co to mi daje w tym przykładzie? Dlaczego to ma być w wartości bezwlędnej tak jak krystek
napisał? Mogłby mi ktoś to rozwiązać?
2 lut 18:53
2 lut 18:55
EwaBut: ok rozumiem czyli
|x+1|≤2
i wtedy:
x+1≤2 −x−1≤2
x≤1 −x≤3 /*(−1)
x≤1 x≥3
dobrze?
2 lut 19:00
Kejt: dlatego, że nie możemy uzyskać liczby mniejszej od zera będącej pod pierwiastkiem parzystego
stopnia. tzn. nie ma takiej liczby rzeczywistej, która po podniesieniu do kwadratu(lub innego
parzystego stopnia) da liczbę mniejszą od zera.
2 lut 19:01
EwaBut: help me
2 lut 19:05
krystek: Tak i odp x∊....
2 lut 19:05
gauspn: tylko ze to jest −3 a nie 3, bo jak dzielisz na −1 to znak sie zmienia
2 lut 19:08
pigor: oj

jak wy potraficie sobie komplikować życie ...i tę matmę ,
bo
|x+1| ≤ 2 ⇔ −2 ≤ x+1 ≤ 2 /+(−1) ⇔
−3 ≤ x ≤ 1 ⇔
x∊ <−3;1> . ...
2 lut 19:18
krystek: @
pigorKazdy liczy sposobem dla niego zrozumiałym , gdyby nie pominęła minusa ma dobrze
rozpatrywaną nierówność


Nie zniechęcajmy a podpowiadajmy! Nie wszyscy sa FENOMENAMI !
2 lut 19:33
EwaBut: dzięki
2 lut 19:54
pigor: przepraszam, ale nie zgadzam się z tobą , to wy nauczani przez niedouczonych nauczycieli (ki)
robicie tym"dzieciom" wodę z mózgu i potem one męczą się "godzinami" nad ...

byle czym i
nienawidzą tej matmy, potem ich dzieci , potem ich ... itp, itd

pozdrawiam
2 lut 20:00
gauspn: @Pigor, ale to chyba wina tych rzekomo złych nauczycieli. Nie kazdy ma talent do zdobycia
wiedzy. Nie wiem gdzie ktos tu utrudniał komus zrozumienie. My chcielismy mu pomoc, a ty nie
chciałes. Chciałes zaswiecic, ale szybko zgazles. Pozdro "geniuszu" i pamietaj ze nie kazdy ma
umysł do przedmiotów ścisłych i nie widzi od razu rozwiązania tylko musi troche posiedziec,
czy poprosic o pomoc. Pozdro
2 lut 20:06