Suma 41 początkowyc wyrazów
Dawid: Liczby −1, 4, 9 są trzema początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Ile jest równa suma 41
początkowych wyrazów tego ciągu?
a
1= −1, a
2= 4, a
3=9 r= 5
a
n+1 − a
n = a
n+2 − a
n+1
4−(−1)=9−4
5=5
Mam taki problem, mam 2 różne wzory na policzenie tej sumy, który jest dobry?
| | a1 + an | | 2a1+(n−1)*r | |
Sn= |
| *n+ |
| *n − ten wzór jest w tablicach rozdawanych na próbnej |
| | 2 | | 2 | |
maturze
| | 2a1+(n−1)*r | |
Sn= |
| *n − znaleziony w internecie |
| | 2 | |
Z którego wzoru mam liczyć?
2 lut 18:08
Aga1: Obydwa są dobre, tylko w pierwszym na środku zamiast + jest= i są w ten sposób zapisane 2
wzory.
2 lut 18:10
Aga1: Jak masz r to skorzystaj z tego wzoru, gdzie jest r.
n=41
2 lut 18:12
Dawid: No tak, ale w tych tablicach też jest +
2 lut 18:13
Aga1: Jeśli na środku jest plus, to jest.
| | a1+an | |
Sn= |
| *n tak wygląda drugi wzór. |
| | 2 | |
2 lut 18:17
Aga1: Jeśli jest + na środku to źle.
2 lut 18:19
Dawid: | | 2a1+(n−1)*r | |
Skorzystałem z tego wzoru Sn= |
| n, Sn=4 059 |
| | 2 | |
Dobrze mi to wyszło?
2 lut 18:27