matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
..
xXx:
dx
∫
(x−1)
3
*
√
x
2
−2x−1
2 lut 17:53
xXx:
up
2 lut 19:04
xXx:
up
2 lut 20:18
xXx:
up
2 lut 20:33
xXx:
up
2 lut 21:41
xXx:
up
2 lut 22:10
Krzysiek:
t=x−1
dt
∫
t
3
√
t
2
−2
a potem podstawienie Eulera,
√
t
2
−2
=u−t wyliczasz t i dt i wstawiasz do całki, lub:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=integral+1%2F%28%28x-1%29%5E3+sqrt%28x%5E2+-2x-1%29+%29
i inne podstawienie
2 lut 22:17