tożsamość-trygonometria
Alek: | 1−cosx | | sinx | |
| = |
| |
| sinx | | 1+cosx | |
2 lut 17:44
Alek: pomozże ktoś ?
2 lut 18:25
Bizon:
sinx≠0 ... więc x≠

?
1+cosx≠0 ... więc

?
mnożąc na krzyż ... 1−cos
2x=sin
2x ... sin
2x=sin
2x
2 lut 18:28
gosc: na krzyż i gitarka
2 lut 18:29
elpe: można mnożyć na "krzyż" udowadniając tożsamość? jakoś mi się to nie wydaje
2 lut 18:35
Eta:
| | x | | x | |
1−cosx = 2sin2 |
| 1+cosx= 2cos2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | x | |
P= .................. = tg |
| |
| | 2 | |
L=P jest tożsamością dla sinx≠0 i cosx≠ −1
2 lut 19:57