x^2+y^2-2x-6y+9=0
jessie: Wyznacz srodek i promień okręgu opisanego równaniem x2+y2−2x−6y+9=0
2 lut 17:36
K+K: (x2−2x+1)+(y2−6y+9)−1=0
(x−1)2+(y−3)2=1
środek w punkcie (1,3) a promień r=1
2 lut 17:39
jessie: K+k. a do jakiego wzoru to podstawiłeś?
2 lut 17:45
Aga1: A może znasz taki sposób :
Równanie w postaci ogólnej x2+y2−2ax−2by+c=0, gdzie c=a2+b2−r2
środek S=(a,b)
−2a=−2 i −2b=−6, c=9
S=(1,3)
r=√a2+b2−c
2 lut 17:50
K+K: podstawiałam do ogólnego równania okręgu, tylko skorzystałam z wzorów skróconego mnożenia
2 lut 17:52