Funkcja f określona jest wzorem
szyna: Funkcja f określona jest wzorem :
f(x) = { x gdy x ε (−
∞,−1)
{ 2x−3 gdy x ε <−1,3)
{ −x+6 gdy x ε <3,
∞)
Miejsca zerowe funkcji są równe:
Proszę o rozwiązanie
2 lut 17:33
Aga1: Rozwiąż równania
x=0∉(−∞,−1)
2x−3=0 i
−x+6=0
Sprawdź, czy otrzymane liczby należą do zapisanych przedziałów
2 lut 17:36
szyna: nie jestem pewien, ale wzor na miejsce zerowe to x0=−b/a, czyli wyjdzie 3/2 i 6 ?
2 lut 17:38
Aga1: Można i tak,
obydwie liczby należą do przedziału, więc funkcja ma 2 miejsca zerowe.
2 lut 17:44
szyna: ok to dzięki za jakąś pomoc
2 lut 17:51