rozwiąż równania:
Kinia: −2x4+4x3+ 6x2=0
x5−2x4−6x3+12x2+9x−18=0
2 lut 17:28
Aga1: W pierwszym wyłącz x2 przed nawias.
2 lut 17:30
iks:
w drugim: x4(x − 2) − 6x2(x − 2) + 9(x − 2) = 0
(x − 2)(x4 − 6x + 9) = 0, (x − 2)(x2 − 3)2 = 0
2 lut 17:34
tomasz: x
2(−2x
2+4x+6)=0 −−− to już chyba sobie poradzisz, delta j jedziesz dalej

x
4(x−2) − 6x
2(x−2) +9(x−2)=0
czyli (x−2)(x−2)(x−2)(x
4−6x
2+9)=0
chyba że głupoty pisze, to niech ktoś poprawi
2 lut 17:35
tomasz: to byly skroty myslowe, oczywiscie mam na mysli:
(x − 2)(x4 − 6x2 + 9) = 0
2 lut 17:37
tomasz: a to sie zwinie jeszcze w (x2−3)2
2 lut 17:37