Równanie prostej równoległej i prostej prostopadłej
Romano: Napisz równanie prostej równoległej i prostej prostopadłej do y=2x−3, A=(1,2)
30 mar 21:08
Mariusz: a ten punkt to co

przez niego mają przechodzić
30 mar 21:09
dany:
30 mar 21:10
Mariusz: prosta równoległa
x1=x2
prostopadła x1*x2= −1
30 mar 21:12
Romano: Tylko obliczyć wystarczy − mógłby ktos napisać zadanie z liczeniem od początku do
końca?
30 mar 21:14
Mariusz: pisze
30 mar 21:17
Romano: ok, czekam...
30 mar 21:19
Mariusz: równoległa
y=ax+b
x1=x2
czyli y=x+b podstawiamy punkt
b=1
y=x+1
prostopadła
y=ax+b
x1*x2=−1
2*x2=−1
x2= −1/2
y= −1/2x+b podstawiamy punkt
b= 2,5
y= −1/2+2,5
30 mar 21:20
Romano: Mariusz dziekówka
30 mar 21:36