POMOCY
xxx: Blagam potrzebuje rozwiazania w calosci na podstawie ktorego moge sie nauczyc tego
dla jakiej ujemnej wartosci parametru k funkcja f(x) = x2−kx+1 ma tylko jedno miejsce
zerowe? wyznacz dla tej wartosci parametru k punkty wspolne wykresu funkcji f i prostej y=4
2 lut 17:16
iks:
Δ = 0
2 lut 17:22
Kejt: jeśli funkcja kwadratowa ma mieć jedno miejsce zerowe to delta musi równać się zero:
Δ=b2−4ac
a=1
b=−k
c=1
Δ=k2−4
k2−4=0
(k+2)(k−2)=0
k+2=0 v k−2=0
k=−2 v k=2
rozwiązanie ma być ujemne więc k=−2
a drugą część przepisz dokładnie, bo nie rozumiem o co chodzi..
2 lut 17:25
krystek: yw=4
2 lut 17:27
xxx: jest przepisana dokladnie prosto z ksiazki
2 lut 17:27
iks:
a ja rozumiem
k = −2: f(x) = x2 + 2x + 1, f(x) = (x + 1)2
(x + 1)2 = 4, (x + 1)2 − 4 = 0, (x + 1 − 2)(x + 1 + 2) = 0, x = 1, x = −3
2 lut 17:28
Kejt: aa..dobra..już rozumiem..to ja mam kłopoty z czytaniem

poczekaj sekundkę..
2 lut 17:29
Kejt:
f(x)=x
2+2x+1
x
2+2x+1=4
x
2+2x−3=0
Δ=4+4*3*1=4+12=16
√Δ=4
czyli nasze punkty to (−3;4) i (1;4)
2 lut 17:41
xxx: dziekuje bardzo
2 lut 17:59