funkcja liniowa
Klaudia: Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres jest prostą równoległą do wykresu funkcji y =
3x + 1 przechodzącą przez punkt (0, 3).
30 mar 21:07
tim: Funkcja y = 3x + 1 przechodzi przez punkty:
(0,1) (1,4) (2,7)
Funkcja 3x + 1 + a ma przechodzić przez punkt
(0,3)
Funkcja to 3x + 3
30 mar 21:09
Eta:
Prosta ta ma równanie:
y = a *x +b gdzie a = 3 z równania danej prostej
podstaw za a = 3 i x= 0 i y= 3
obliczysz zatem wartość "b"
Powodzenia...
30 mar 21:11
Eta: Tim..... dawaj informację ,że .. "pomagasz" .... plisss
30 mar 21:12
Klaudia: a jak to zrobileś

skąd wiesz że przechodzi przez punkty: (0,1) (1,4) (2,7) ?
30 mar 21:13
Mona: jak to działa?
30 mar 21:28
tim: Ok
30 mar 21:33
tim: funkcja y = 3x + 1
Robimy tabelkę.
x 0 1 2
y 1 4 7
Odczytujemy punkty:: (0,1) (1,4) (2,7)
Funkcja do niej równoległa [o którą chodzi w zadaniu] ma przechodzić przez punkt (0,3)
Aby funkcje były równoległe, mogą różnić się liczbą.
y = 3x + 1
y
szukana = 3x + 1 +
coś
Podstawiamy do funkcji szukanej nasz punkt
3 = 3 * 0 + 1 +
coś
3 = 1 +
coś
coś = 2
Funkcja wygląda więc:
y = 3x + 1 + 2, czyli inaczej
y = 3x + 3
30 mar 21:35