.
elpe: [W kwadracie ABCD dane są A=(1,0),
AC→[8,4]. Wyznacz równania prostych, w których zawarte są przekątne tego kwadratu. prosze o
jakieś wytłumaczenie bo coś mi analityczna nie idzie.
2 lut 16:45
Basiek : No... widzisz.
C(x,y)
AC[x−1,y−0]= [8,4]
x=
y=
No i prosta AC
y=ax+b (podstawiasz współrzędne x−owe i y−kowe)=> masz równanie jednej przekątnej.
| | 1 | |
Druga jest prostą prostopadłą (współczynnik a'= − |
| ) i przechodzi przez środek prostej AC |
| | a | |
(nazwijmy to punktem M)
M ma współrzędne połowy współrzędnych końców.
No i y=a'x+b (podstawiasz M) −> wychodzi.
2 lut 16:53
Basiek : analityczna na płaszczyźnie

Chyba mój ulubiony dział
2 lut 16:57
ICSP: wielomiany
2 lut 16:59
elpe: a ja tak tego nie cierpię ze...
2 lut 16:59
Basiek : Bo trzeba mieć sporo cierpliwości i nigdzie się nie pomylić.
Mnie tak zainteresowało na próbnej maturze zadanie z analitycznej, że zostawiłam wszystkie inne
zad. i liczyłam to jakieś 5x aż mi wyszło dobrze.
Dzięki temu znalazłam tam po oddaniu takie błędy jak wyciągnięcie x z cosinusa przed nawias


Jak widać, nie każdy musi wszystko lubić
2 lut 17:02
elpe: | | 1 | |
C(9,4) prosta AC=12x−12 środek AC=(4 |
| ,2) dobrze czy juz to coś padło xD |
| | 2 | |
2 lut 17:07
Basiek : Wszystko mi się zgadza, za wyjątkiem środka
2 lut 17:10
elpe: źle |AC|=(5;2) i rownanie przechodzace przez środek prostej AC ma postac y=−2x+12 xD
2 lut 17:10
Basiek : Twoje oznaczenia są kosmiczne...
2 lut 17:11
elpe: a pkt. M? nie wiem co i jak
2 lut 17:12
elpe: ale zamieszałem jejuu....
2 lut 17:13
Basiek : M to jest ten środek przecież

Tak sobie go nazwałam.
2 lut 17:15
elpe: no przepisałem i juz wiem co i jak

dzięki
Basiek za chwile pewnie zgloszę sie po
kolejna podpowiedź
2 lut 17:19
pigor: ...

lub od razu, bo masz punkt i wektor kierunkowy prostej jej równanie
kanoniczne :
| x−1 | | y | |
| = |
| , które jest ⇔ (x,y)=(8t+1, 4t)− postaci parametrycznej , a |
| 8 | | 4 | |
dalej ⇔ 4x−4=8y ⇔
x−2y−1 = 0 − postać
ogólna i wreszcie stanowczo za często
używana w szkołach − aż do matury (a o innych prawie nic) − postać y=
12x−
12 −
kierunkowa , o której ja ...

wspominam i stosuję w ...

ostateczności
2 lut 17:21
Basiek : Wiesz co? Ja wychodzę. Może ktoś inny CI podpowie w tym czasie, lub poczekaj na mnie, ja będę
punkt 20:00.
2 lut 17:21
elpe: jak BD to pisz

bo juz mam pytanie
2 lut 18:17
Basiek : No, uciekł mi autobus−> nigdzie się nie wybieram−> jestem.
2 lut 18:18
elpe: hahah

bardzo dobrze

masz może testy operona 2011 R , bo by mi to ułatwiło pytanie
2 lut 18:19
Basiek : Niestety

Operon omijam szerokim łukiem.
1,2,3 klasa zbiory Pazdro, Aksjomat rozszerzenie i podkowa rozszerzenie. To cały mój dorobek
2 lut 18:21
elpe: a na Kiełbasie nic nie działasz?
no to mam takie pytanie do zadania "Określ za pomocą układu nierówności trójkąt o wierzchołkach
A=(−7,4),B=(−3,−2),C=(−3,4)." zadanie stosunkowo proste ale coś mi nie wychodzi prosta BC

A co do Pazdro mnie dziś jeszcze czeka jeden arkusz.
2 lut 18:23
Basiek : Kiełbasę w sumie jak coś chcę, to też drukuję, ostatnio bawiłam się z prawdopodobieństwem z
tego zbiorku

Jej, myślę...
4=−3a+b => −3a=4−b
−2=−3a+b=> −2=4−b+b => sprzeczność... co bym nie zrobiła z tym− sprzeczność mi wychodzi.
2 lut 18:30
elpe: a wychodzi z odp że od |BC|−−−−> x=−3 no ale nic

jedziemy dalej
2 lut 18:34
Basiek : Prosta prostopadła do OX: a=tg90st, a taki tg nie istnieje

jedynie postać ogólna:
Ax+By+C=0
{−3A−2B+C=0
{−3A−4B+C=0
Tu mi z kolei mam za dużo niewiadomych...
2 lut 18:35
elpe: Dana jest prosta l o równaniu y=12x+2 Znajdź pkt A należacy do prostej l, równo odległy od
punktów P=(1,0), R+(5,2)
co mi polecasz na zblizajace sie ferie, bo chciałbym podtrenować tą analityczna?
2 lut 18:38
Basiek : Przez to wcześniejsze zadanie nie będę mogła spać...
Ech.
pkt A (x,y) przy czym ma leżeć na prostej l: więc y=U{1]{2}x+2
A(x,U{1]{2}x+2)
wzór na odległość dwóch punktów zastosuj dwukrotnie dla AP i AR− porównaj, bo mają być równe.
(odległość dwóch punktów= długość prostej)
2 lut 18:45
Basiek : Elpe w tym poprzednim....
prosta x=−3 ....
2 lut 18:58
elpe: DONE!

a teraz takie cudeńko
Punkt a+(2,1) jest wierzchołkiem trojkąta równobocznego ABC Bok Ab tego tórójkąta jest
równoległy do osi OX wyznacz współrzedne wierzchołkow B i C tego trójkata wiedzac ze jego bok
ma dł. 6 a cały trojkat jest zawarty w 1 cwiartce układu
2 lut 18:58
elpe: jak to obliczyłaś

?
2 lut 19:00
Basiek : O, fajne.

To tak

Jeśli A=(2,1), a bok AB jest równoległy to OX, to wiesz, że B(b,1) −> wynika wręcz z
rysunku

No i potem długość IABI=6 oblicz

potem znajdziemy C
2 lut 19:02
Basiek :

No... tak to się mniej wiecej ma...
a gdyby to była taka pozioma prosta, to y=−3 np.

bo wszystkie pkt o takiej współrzędnej leżą
na tej prostej
2 lut 19:14
elpe: no mamy pkt A i B i co teraz?
2 lut 19:24
Basiek : masz dwie drogi (a nawet 3 jakby liczyć tu wektory), więc:
C(c,d)
1) IACI=6 i IBCI=6
układ równań− dwie niewiadome− rozwiązujesz− jest.
2) Skoro to równoboczny, to C leży na prostej prostopadłej do prostej AC i przechodzącej przez
środek odcinka AB => wyliczasz współrzędne M. Wysokość trójkąta (CM) jest wysokością trójkąta
| | a√3 | |
równobocznego, więc ma dł. |
| = 3√3 |
| | 2 | |
IMBI=3
√3
2 lut 19:31
elpe: licząc IACI=6 i IBCI=6 dochodzę do tego ze C(5; d) i nie wyliczę tego 'd' działajac z tym że
IACI=6 czy już powinienem iść odpocząć
2 lut 20:12
Basiek : Ojej, gapa ze mnie. Tak to jest jak się robi opisy, a zadanie nie rozwiązuje. Cóż, prawda to.
2 lut 20:15
elpe: a nic się nie stało

chociaż mi ulżyło
2 lut 20:18
Basiek : Ej!
A(2,1)
B(8,1)
IACI=6
IBCI=6
Masz dwie niewiadome dla C(c,d) i podwójny układ równań. MUSI się dać.
2 lut 20:18
Basiek : Hahaha, kobieta zmienną jest jednak. Da się. Licz, licz
2 lut 20:19
elpe: no to sprawdź

bo ja juz sie poddaje
2 lut 20:20
krystek:

I pomyślcie jaki jest układ nierówności aby był Δ
2 lut 20:22
elpe: "co ja pacze" haha
2 lut 20:23
elpe: cały trojkat ma byc zawarty w 1 cwiartce
2 lut 20:25
Basiek : hm
wszystko pod pierwiastkiem:
(2−c)2+(1−d)2= (8−c)2+(1−d)2
4−4c+c2+1−2d+d2= 64−16c+c2+1−2d+d2
12c=66
c=5,5
d=... to sobie spokojnie z czegokolwiek doliczysz, tak?
2 lut 20:26
krystek: Z 18:23 zadanie !
2 lut 20:27
Basiek : Ale ja umiem ;> Tylko prostej wyliczyć nie mogłam. Miałam przyjemność robić takiego typu
zadanie na tablicy i śmiem twierdzić, ze nigdy nie zapomnę, jak coś takiego zrobić.
2 lut 20:31
krystek: @ Basiek , nie wątpię


!
2 lut 20:32
elpe: uuu prowokacja
2 lut 20:33
Basiek : To jest raczej przykre wspomnienie, jeśli o to chodzi.

Ale dzięki temu na pewno zapamiętam.
2 lut 20:33
elpe: no mam wszystko
wielkie dzieki Basiek
2 lut 20:38
Basiek : To dobrze.
2 lut 20:39