oblicz pole rombu o boku 17 cm, w którym długości przekątnych różnią się
ennnnneeee:): oblicz pole rombu o boku 17 cm, w którym długości przekątnych różnią się
30 mar 20:48
tim: coś więcej....?
30 mar 20:50
ennnnneeee:): oblicz pole rombu o boku 17 cm, w którym długości przekątnych różnią się o 14 cm
30 mar 20:51
tim: No właśnie
30 mar 20:53
tim: Przekątne rombu dziela romb na cztery trójkąty.
/|
/ |
/ |
c / | a
/ |
/____ |
b
Mamy:
a = x
b = x + 7 [Dlaczego +7?, gdyż są to połowy przekątnych.]
c = 17
Z tw. Pitagorasa musi być
x
2 + (x+7)
2 = 17
2
...
Rozwiązujesz równanie kwadratowe i wychodzi
x = 8
Czyli:
jedna przekątna = 16
druga przekątna = 30
30 mar 20:56
Eta:
a = 17 cm
P= 12*e*f e, f −−− przekątne rombu
f − e = 14 z małego trójkata prostokatnego masz:
a2 =( 12e)2 + (12f)2
zatem: e24 + f24 = 289
i f − e = 14
rozwiąż układ równań pamiętając ,że e, f >o
30 mar 21:07
ennnnneeee:): dziekuje
30 mar 21:17
Agata: tim, ale z Twojego równania nie wychodzi 8.
x2 + (x+7)2 = 172
x2 + x2 + 49= 289
2x2 = 240 I:2
x2 = 120
30 sty 12:55
th: Ja troche innym sposobem.
x,y − przekątne rombu
x−y=14 /
2
x
2−2x*y+y
2=196
Z twierdzenia pitagorasa
x
2+y
2=289*4
2x*y=4*(289−49) /4
30 sty 13:08
Mila:
Agatko, tak:
2x − krótsza przekątna
2x+14 − dłuższa przekątna
x
2+(x+7)
2=17
2
x
2+
x2+14x+49=289
2x
2+14x−240=0
x
2+7x−120=0
Δ=49+480=529
√529=23
| | −7−23 | | −7+23 | |
x1= |
| <0, x2= |
| =8 |
| | 2 | | 2 | |
2x=16
16+14=30
spr.
8
2+15
2=64+225=289 zgodność
30 sty 13:20