Wyznaczanie n
Ja: Wyznacz n z równania 1+5+9+13+...+n= 780 Prosze o pomoc
2 lut 15:46
tomasz: 776?
2 lut 15:54
ICSP: a
1 = 1
r= 4
a
n = 4n − 3
Podstaw i wylicz n.
2 lut 15:55
tomasz: wróóóóóóóóóóóóć. nie czytać tego co napisałem.
2 lut 15:55
ICSP: później podstaw na to n do wzoru an i obliczysz wartość.
2 lut 15:55
ICSP: an = 157
2 lut 15:57
Chlopaczek: cos zle wychodzi bo jak podstawimy za An 157 to wg twojego wzoru bedzie 157=4n−3
czyli n=40 a w odpowiedziach jest 77
2 lut 16:01
ICSP: o LOL

źle policzyłem sobie n :
n = 77 . Jaki wstyd
2 lut 16:05
ICSP: tzn an = 77 oczywiście bo tutaj jest głupio zrobione że kretyni oznaczyli n jaki an ...
2 lut 16:05
Ja: Czyli jak mam to napisac bop troche balaganku sie zrobiło

mozesz napisac tak bym mógł to
jakos ogarnąć?
2 lut 16:06
ICSP: zrobię tak :
1 + 5 + 9 + ... + k = 780
a
1 = 1
r = 4
a
n = k = 4n − 3 gdzie n jest ilością wyrazów.
| | a1 + an | |
Sn = 780 = |
| * n − stąd wyliczasz n później wstawiasz do wzoru który jest wyżej |
| | 2 | |
i liczysz k.
2 lut 16:08
pigor: ... lub ...

tak :
| | n+3 | |
a1=1 , r=4 , a k= n ⇒ a1+(k−1)r=n ⇔ 1+4(k−1)=n ⇔ 4k=n+3 ⇔ k= |
| , |
| | 4 | |
zatem
| | a1+a k | | 1+n | | n+3 | |
S k=780 ⇔ |
| * k =780 ⇔ |
| * |
| = 780 / *8 ⇔ |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
(n+1)(n+3)=78 *10 *8 ⇔ (n+1)(n+1+2)= 78 *80 ⇔ n+1=78 ⇔
n=77. ...
2 lut 16:28