kolejna pochodna
tomasz: tym razem problem z samą pochodną, wychodzą mi całkiem niezłe bzdury.
wiec jak dla mnie tak. pochodna ilorazu, w której jest pochodna złożenia funkcji.
na koniec wychodzi
jeśli mogę to prosze o rozwązanie, nie tylko wynik
2 lut 15:25
Kejt: to co napisałeś to Twój wynik, tak?
2 lut 15:32
tomasz: niby tak, ale wiem że jest źle, bo z tego musze podać monotoniczność, a z tego nic mi nie
wychodzi jak w odp.
2 lut 15:34
krystek: Zapisz obl sprawdzę!
2 lut 15:35
Kejt: ok, chciałam się tylko upewnić, bo wyszło mi inaczej, a bałam się, że to odpowiedź

mianownik mamy taki sam, więc już go sobie odpuszczę, dobrze?
więc wg mnie to jest tak:
(x
2+4x+4)'(x
2−1)−(x
2−1)'(x
2+4x+4)=(2x+4)(x
2−1)−2x(x
2+4x+4)=2x
3−2x+4x
2−4 −2x
3−8x
2−8x=
−4x
2−10x−4
2 lut 15:39
tomasz: TAk, po 3 razach przemnażania tych pier.. nawiasów wyszło mi właśnie tak jak masz, z tego msc
zerowe się zgadzają. dziekuje za wysiłek.
2 lut 15:40
Kejt: nie ma sprawy
2 lut 15:42