wartosc przyblizona, jak obliczyc?
Studenci: JAK OBLICZYC WARTOŚC PRZYBLIŻONĄ e−0,35
prosimy o pomoc co i jak :−)
30 mar 20:42
Basia: rozwinięcie w szereg potęgowy funkcji ex
trzeba jeszcze podać z jaką dokładnością ma być ta wartość obliczona
30 mar 20:50
Basia: tylko nie Taylora, Maclaurina
30 mar 20:51
Studenci: wiemy tlyko tyle że mamy użyc wzor f(x0 + h ) nie wiemy jak to rozbic,a przyblizenia nie
mamy podanego,domyslamy sie ze do setnej po przecinku. Czy to cos pomoze?
30 mar 21:00
Basia:
szereg Maclaurina:
| | f''(0) | | f(n)(0) | |
f(x) = f(0) + f'(0)*x + |
| *x2 + ....+ |
| +........ |
| | 2! | | n! | |
jeżeli f(x) = e
x to f'(x)=f"(x)=.....=f{(n)}(x)=......=e
x
czyli f(0)=f'(0)=f''(0)=......=e
0=1
| | x2 | | x3 | | xn | |
ex = 1 + x + |
| + |
| +.....+ |
| +................ |
| | 2! | | 3! | | n! | |
teraz trzeba za x wstawić −0,35 i liczyć kolejne wyrazy tego rozwinięcia aż do momentu
gdy i przed przecinkiem i na trzech miejscach po przecinku będą zera
zsumować (bez tego, w którym już na 3 miejscach po przecinku są zera) i zaokrąglić do
setnych
30 mar 21:15
Studenci: dziekujemy bedziemy robi :−)
30 mar 21:19