| 3 | ||
Φ = | π | |
| 2 |
| 3 | ||
nie wiem co zrobic jak wychodzi Φ | π | |
| 2 |
| 32π+2 * 0 * π | ||
W0= | = | |
| 3 |
| 0 | ||
cos Φ = | = 0 | |
| −1 |
| −1 | ||
sin Φ = | = −1 | |
| 1 |
| π | ||
αo = | ||
| 2 |
| π | 3 | |||
Φ = π + | = | π | ||
| 2 | 2 |
| 3 | ||
to ja juz nic nie wiem, ja sie uczylam ze po wyliczeniuΦ które sie równa | π liczy sie juz | |
| 2 |
Przechodzenie pomiędzy 3 podstawowymi postaciami liczb zespolonych jest całkowitą podstawą.
weźmy liczbę :
1 + √3i jest ona w postaci kanonicznej :
|z| = 2
| 1 | ||
cosq = | ||
| 2 |
| √3 | π | |||
sinq = | z tego odczytuję q = | |||
| 2 | 3 |
| π | π | |||
2(cos | + isin | ) | ||
| 3 | 3 |
| φ+2kπ | φ+2kπ | |||
n√|z|(cos | + jsin | ), gdzie k = 0,1,..., n−1 | ||
| n | n |
| 3/2 π | 3/2 π | |||
z0 = 1*(cos | + jsin | ) = 0 + j1 | ||
| 3 | 3 |
| 3/2 π+2π | 3/2 π +2π | √3 | 1 | |||||
z1 = 1*(cos | + jsin | ) = − | − j | |||||
| 3 | 3 | 2 | 2 |
| 3/2 π+4π | 3/2 π +4π | √3 | 1 | |||||
z2 = 1*(cos | + jsin | ) = | − j | |||||
| 3 | 3 | 2 | 2 |
jednak rozpatrzmy jedna inne rozwiązanie :
x3 = −i
x3 − i3 = 0
(x−i)(x2 + xi −1) = 0
x = i v x2 + xi − 1 = 0
x2 + xi − 1 = 0
Δ = −1 + 4 = √3
| −i + √3 | ||
x2 = | ||
| 2 |
| −i − √3 | ||
x3 = | ||
| 2 |
to wynika z kontekstu