podaj przedziały monotoniczności
tomasz: za pomocą pochodnej, prosze o rozwiązanie, a właściwie znalezienie pierwiastków tego bo dalej
sobie poradze. x3 − 3x + 5, po policzeniu pochodnej wiadomo jest 3x−3, z tego x1 to 1, a w
rozwiązaniu jest, że jeszcze jest −1, co pominąłem? to, że wielomian jest 3 stopnia to znaczy
ze zawsze będzie w tym przypadku 1, −1 i któryś w dodatku z nich podwójny?
2 lut 14:55
ICSP: 3x2 − 3 = 0
3(x2−1) = 0
3(x−1)(x+1) = 0
x = 1 v x = −1
wielomian stopnia drugiego − maksymalnie dwa pierwiastki.
2 lut 14:56
tomasz: a, pochodna źle policzona. kurde robie głupie błedy i dlatego pierwszego terminu nie zdałem.
2 lut 14:57
Kejt:
(x3−3x+5)'=3x2−3
3x2−3=0
x2−1=0
(x+1)(x−1)=0
x=1 v x=−1
o to chodziło?
2 lut 14:58
tomasz: tak dokładnie, tylko na szybko liczyłem tą pochodną i zapisałem sobie w zeszycie 3x−3 zamiast
3x2−3 i stąd był cały problem. gdyby nie to, że kwadratu nie zapisałem to pytania by nie
było.
2 lut 15:07
Kejt: wiem..jak zwykle spóźniłam się z odpowiedzią..
2 lut 15:08