kwadratowa
lehu: Dla jakich wartości parametru m, równanie |x − 1| = m2 − 2m + 1 ma dwa pierwiastki
dodatnie?
30 mar 20:42
Basia: Pomagam
30 mar 20:58
Basia:
założenie:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
wartość bezwzględna jest zawsze nieujemna czyli
m2 − 2m + 1≥0
tę nierówność potrafisz rozwiązać ?
|x−1| = m2 − 2m + 1 ⇔
x−1 = m2 − 2m + 1 lub x−1 = −(m2 − 2m + 1) ⇔
x = m2 − 2m + 2 lub x = −m2 + 2m
1. m2 − 2m + 2 ≠ −m2 + 2m
2m2 − 4m + 2 ≠ 0 /:2
m2 − 2m + 1 ≠ 0
(m−1)2≠0
m−1≠0
m≠1
to dołączyć do założeń
2. m2 − 2m + 2 >0
3. −m2 + 2m > 0
trzeba rozwiązać nierówności (2) i (3)
i znaleźć część wspólną zbiorów A,B,C gdzie:
A − zbiór z założeń
B − zbiór rozwiązań (2)
C − zbiór rozwiązań (3)
30 mar 21:06