matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
justyna:
Dane są wielomiany: w(x)=3x
3
−4x
2
+5x−6 oraz p(x)=−2x
3
−5x+7 i q(x)=4x
2
−3x+2 a)oblicz q(
√
3
), p(
√
2
−1) b)oblicz w(x)−2p(x)+q(x) oblicz w(x)*(p(x)−q(x))
2 lut 14:24