matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
justyna:
Podaj wartość wyrażenia x−y jeżeli x
2
−y
2
=14a
3
oraz x+y=21a
2 lut 14:05
ZKS:
x
2
− y
2
= 14a
3
(x − y)(
x + y
) = 14a
3
x + y
= 21a 21a(x − y) = 14a
3
/ : (21a) [oczywiście dla a ≠ 0]
2
x − y =
a
2
3
2 lut 14:10