Ciągi geometryczne. Oblicz wyraz ciągu
debil: Z góry przepraszam za taki banał ale wynik wychodzi mi kompletnie inny niż w rozwiązaniu.
Treść: Pierwszym wyrazem ciągu geometrycznego jest liczba −0,15, a trzecim liczba −6. Znajdź
drugi eyraz tego ciągu.
2 lut 14:01
Bizon: ±√0,9
2 lut 14:48
Aga1: a1=−0,15
−0,15*q2=−6//:−0,15
q2=40
q=−2√10 lub q=2√10
a2=a1*q=−0,15*(−2√10)=
lub a2=−0,15*2√10=
2 lut 14:51
ICSP: a22 = a1 * a3
a22 = −0,15 * −6 = 0,9
a22 − √0,92 = 0
(a2 − p{0,9)(a2 + p{0,9) = 0
a2 = ± √0,9 = ±3√0,1
2 lut 14:55