msc zerowe wielomianu
tomasz: niby banał, ale jak skutecznie obliczyć miejsca zerowe wielomianu(potrzebne do extremum)
8x4 + 2x2 −1= 0. wiem, że jest to 12 i −12 ale jak to obliczyć? dzielniki wyrazu
wolnego nie pasują, a p/q to ewentualnie 1/8.
2 lut 13:55
ZKS:
Jeżeli nic nie jesteś w stanie zobaczyć to proponuję podstawienie x2 = t ≥ 0.
2 lut 13:58
tomasz: t1 = −1, t2 = 12, z zał t1 odpada.
jak cofam się z podstawieniem to wychodzi 12 = x2.
a to nie jest rozwiązanie. coś źle narobiłem znów?
2 lut 14:16
Aga1: Źle policzyłeś t1 i t2
2 lut 14:20
ZKS:
To źle liczysz.
8x
4 − 2x
2 + 4x
2 − 1 = 0
| | 1 | | 1 | |
8x2(x2 − |
| ) + 4(x2 − |
| ) = 0 |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
8(x2 − |
| )(x2 + |
| ) = 0 |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
8(x − |
| )(x + |
| )(x2 + |
| ) = 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2 lut 14:20
konrad: 8x4+4x2−2x2−1=0
4x2(2x2+1)−1(2x2+1)=0
(4x2−1)(2x2+1)=0
(2x−1)(2x+1)(2x2+1)=0
2 lut 14:21
tomasz: ale ze mnie debil. dziekuje
2 lut 14:22