Funkcja
dominik:
| | 1 | |
Funkcja f(x)= − |
| (x+4)(x−2) osiąga największą wartość dla: |
| | 2 | |
B. x = −1
C. x = 1
D. x = 4
Czy mogę podstawić pod "x" w funkcji podstawić "x" z podpunktów.
Czy trzeba to jakoś inaczej liczyć?
2 lut 13:30
dominik: Jak to policzyć?
2 lut 15:40
krystek: oblicz x
w i dla tego x f osiaga swoje max .Naszkicuj i zobacz


!
2 lut 15:45
dominik: x
w czyli współrzędne wierzchołka?
| | x1+x2 | |
Czyli p oblicze z tego wzoru p= |
| i wyjdzie p= −1 |
| | 2 | |
| | 1 | |
A q z tego q=f(p)=a(p−x1(p−x2) i z tego wyjdzie q= 4 |
| |
| | 2 | |
Tak to ma być czy inaczej?
I odpowiedź B jest dobra.
2 lut 16:12