Wielomian + ciąg geometryczny
Adiusz: Współczynniki a, b, c wielomianu W(x)=x3 + ax2 + bx + c są kolejnymi wyrazami rosnącego ciągu
geometrycznego. Reszta z dzielenia tego wielomianu przez dwumian x+1 jest równa 2, a jego
reszta z dzielenia przez x+2 jest równa −4. Oblicz resztę z dzielenia wielomianu W przez
dwumian x − 2.
2 lut 13:26
ICSP: Niby nudne ale zrobię

b
2 = ac z własności ciągu geometrycznego
2 = −1 + a − b + c ⇔ a − b + c = 3
−4 = −8 + 4a − 2b + c ⇔ 4a − 2b + c = 4
trzy równania i trzy niewiadome :
a − b + c = 3
4a − 2b + c = 4
b
2 = ac
po rozwiązaniu otrzymujemy :
b = 2
więc w(2) = 20
2 lut 15:54