TRÓJKĄTY PROSTOKĄTNE
Aaaa: 1. Punkt E jest środkiem boku AB kwadratu ABCD o polu 36. Oblicz długość odcinka CE.
2. Pole trójkąta równobocznego wynosi 9p[3] . Oblicz wysokość tego trójkąta.
3. Jeden z boków prostokąta ma długość 9cm, a jego przekątna jest o 3cm dłuższa od
drugiego boku. Oblicz pole i obwód tego prostokąta oraz długość jego przekątnej.
− Proszę o rozwiązanie tych zadań.
Z góry dziękuje!
30 mar 20:27
Aaaa: 2. Pole trójkąta równobocznego wynosi 9 √3. Oblicz wysokość tego trójkąta. **
− SORRY, ZA POMYŁKĘ!
30 mar 20:29
tim: a
2√3 = 18
√3
a
2 = 18
a =
√18
| | a√3 | | √18 * √3 | | √54 | |
h = |
| = |
| = |
| = Możesz skrócić... |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
30 mar 20:32
tim: 3. c − przekątna, a − jeden bok, b − drugi bok
a = 9cm
b = b
c = b + 3
92 + b2 = (b+3)2
81 + b2 = b2 + 6b + 9
Dalej dokończ obliczysz b, potem c, obwód i pole..
30 mar 20:34
tim: 1.
a − bok
a − drugi bok − bo to kwadrat
c − odcinek |CE|
a
2 = 36
a = 6
________
| \ |
| \ |
| \ |
|______ \ |
6
2 + 3
2 = c
2
Dalej oblicz c...
30 mar 20:36
Aaaa: ....ale wzór na pole trójkąta równobocznego jest przecież − P = a2√3 / 4 , czyż nie
?
30 mar 20:50