średnia arytmetyczna
piorun: Liczby: 1, 2x, x2−2,10 ustawione są od najmniejszej do największej, a ich średnia arytmetyczna
jest równa 6. Wtedy:
A. x=5,
B. x=3,
C. x=−3,
D. x=−5.
Prawidłowa odpowiedź to: B
Proszę o wyjaśnienie krok po kroku.
2 lut 13:17
Adiusz: 10 > x
2−2 > 2x > 1 czyli x∊(0;+
∞) ponieważ wynik z x musi być większe od 1.
1. dodajesz wszystko do siebie i dzielisz przez liczbę wyrazów.
2. wyliczasz, aż wychodzi ci wynik
x
2 + 2x −15 = 0
3. wyliczasz deltę.
Δ = 64
√Δ = 8
x
1 = −5 NIE NALEŻY DO DZIEDZINY
x
2 = 3
i masz odpowiedź.
2 lut 13:33
piorun: dziękuję
2 lut 13:36
piorun: a czemu =6 jest?
2 lut 13:40
piorun: A już wiem
2 lut 13:42
piorun: dobra dziękuję
2 lut 13:42
Jola: A dlaczego w pk2. Jest C=15?
19 sty 22:08