Asymptoty funkcji
Dominik: Asymptoty funkcji
| | x3 | |
Mam funkcję f(x) = − |
| + x2 + 8x − 20 |
| | 3 | |
I chcę wyznaczyć jej granicę na krańcach i asymptoty.
Czyli jeśli mamy dziedzinę x∊R to nie mamy granic na krańcach przedziałów dziedziny i asymptot
pionowych. Tak?
A jak się to ma do ukośnych są one czy nie?
Bo w zeszycie mam zapisane: "Ponieważ f(x) jest wielomianem stopnia większego niż 1, to nie
posiada asymptot. −
Jak mam to rozumieć?
2 lut 12:55
Dominik: Pomoże ktoś?
2 lut 13:15
tomasz: asymptoty liczymy w punktach wyłączonych z dziedziny, jeśli x ∊ R to asymptot pionowych i
ukośnych nie ma.
2 lut 13:18
ZKS:
Liczysz tylko granicę dla −∞ i ∞ ale dla wielomianu od razu widać że nie istnieje asymptota
pozioma. Asymptota pionowych nie ma. Jeżeli wielomian jest stopnia większego niż 1 czyli nie
jest funkcją liniową.
2 lut 13:21
tomasz: ZKS'owi chodziło o to, że nie ma pionowych, bo nie ma punktów wyrzuconych z dziedziny i nie ma
do czego liczyć granicy, i że nie ma skośnych(poziome to konkretny przypadek skośnych kiedy
a=0 i b=0) bo funkcja jest x∊R.
2 lut 13:26
Dominik: Ok. Ale, np. w tym przypadku:
Dziedzina tej funkcji to x∊R. I ok pionowych nie będzie a ukośna(pozioma) będzie: y =1
2 lut 14:02
ZKS:
A czy to jest wielomian?
2 lut 14:03
Dominik: No i wszystko stało się jasne. Wielkie dzięki
2 lut 14:04
ZKS:
Proszę.
2 lut 14:06
tomasz: kolego żebyś nie rozmyślał nad każdą funkcją sprawdź sobie warunek występowania asymptot,
przeczytaj sobie kilka razy i stanie się jasne
2 lut 14:36