całki
Wiktor17: zad.1
∫1/x3
zad.2
∫3lnx
∫x2ex
proszę o pomoc w sobotę egzamin mam z tego..
2 lut 12:47
ZKS:
A z pierwszą całką jaki masz problem? Podstawić pod wzór i tyle.
| | xn + 1 | |
∫ xndx = |
| ∧ n ≠ −1 |
| | n + 1 | |
Zadanie drugie przez części (pierwsza całka raz przez części drugą dwa razy przez części).
2 lut 12:49
Wiktor17: no tylko że w pierwszym zadaniu jest ułamek ?
2 lut 13:00
ZKS:
No jest. Piszę żebyś zastosował wzór który podałem.
2 lut 13:03
Wiktor17: to tak jakby było x3 i jeszcze do −1
2 lut 13:03
ZKS:
Tak czyli jaką masz potęgę? xdo której potęgi?
2 lut 13:05
Wiktor17: 1/4x4 to jest poprawny wynik? bo już zwątpiłem
2 lut 13:05
ZKS:
| | 1 | | 1 | |
Nie. |
| to jak byś chciał zapisać xdo jakiej potęgi = |
| |
| | x3 | | x3 | |
2 lut 13:06
Wiktor17: x do −3? czyli całka będzie 1/2x do −2 ?
2 lut 13:07
ZKS:
Zapisz to za pomocą ułamka duże U.
2 lut 13:08
ZKS:
| | 1 | |
Dobrze napisałeś x−3 = |
| . |
| | x3 | |
2 lut 13:10
ZKS:
Tylko zapisz wynik za pomocą dużego U.
2 lut 13:10
Wiktor17: | | 1 | |
czyli po obliczeniu całki wyjdzie tak: |
| x −2 ?  |
| | 2 | |
2 lut 13:13
ZKS:
Prawie dobrze potęga przy x jest dobra natomiast ten ułamek powinien jeszcze coś mieć.
| xn + 1 | |
| podstaw jeszcze raz za n = −3.  |
| n + 1 | |
2 lut 13:14
Wiktor17: chodzi o minus przed ułamkiem ?

a masz czas na jeszcze jedno zadanie trochę trudniejsze
ale podobne?
2 lut 13:26
2 lut 13:30
ZKS:
Tak chodzi mi o minus przed ułamkiem.

Rozumiem że masz problem z
2 lut 13:35
Wiktor17: Tak. nie wiem co zrobić z licznikiem
2 lut 13:36
ZKS:
A jak byś zapisał to w postaci jeden potęgi? Przy dzieleniu odejmujemy wykładniki.
2 lut 13:47
2 lut 13:53
Wiktor17: i to jest dobrze?
2 lut 13:53
ZKS:

.
2 lut 14:00
Wiktor17: dzięki
2 lut 14:05
ZKS:
Na zdrowie.
2 lut 14:07
Wiktor17: kolejna przeszkoda 1/cos2x
2 lut 15:16
2 lut 15:18
Wiktor17: skąd to
2 lut 15:34
Krzysiek: to są podstawowe całki...
(tgx)' =...
2 lut 15:36
Wiktor17: no chyba coś Ci nie poszło
2 lut 16:13
Wiktor17: ale dzięki że chciałeś pomóc
2 lut 16:14
Krzysiek: a to dlaczego mi nie poszło?
2 lut 16:15
ZKS:
Ale
Krzysiek podał poprawną odpowiedź.
2 lut 16:16
2 lut 16:22
ZKS:
Ale co związku z podaną stroną internetową?
2 lut 16:27
Wiktor17: no tam są wzory i ni w 5 ni w 9 jest z 1/cos2x = tgx +C
2 lut 16:40
ZKS:
Przecież nawet masz podany tam ostatni wzór.
2 lut 16:44