miejsce zerowe funkcji
krzywy: podaj miejsca zerowe funkcji:
y = −x2 − 16
−x2 = 16
x2 = −16
czyli ?
2 lut 12:39
krystek: Podaj liczbę R podniesiona do kwadratu aby była ujemna!
2 lut 12:41
ZKS:
Istnieje pierwiastek z liczby ujemnej?
2 lut 12:41
krystek: Po drugie , naszkicuj funkcję y=−(x2+16) i zobacz jak na wykresie wygląda, czy ma m zerowe?
2 lut 12:43
Jolanta: przy przenoszeniu na drugą strone zmieniamy znak
było −x2 to po lewej stronie x2
2 lut 12:44
Jolanta: ale to co napisałam to żebys pamietał na przyszłośc .W zadaniu masz parabolę a =−1 czyli
ramiona sa w dół
zawsze jezeli jest postać y=ax2+c parabola jest symetryczna wzgledem osi Y wierzchołek ma x=0(
tu y=−16)
jeżeli jest y=ax2+bx+c jest przesunieta i na osi X i na osi Y
2 lut 12:50
tomasz: y = −x2 − 16
−x2 = 16
x2 = −16
troche słabe przekształcenie, mam nadzieje że to skrót myślowy jednak napiszę jak powinno być.
y= −x
2 − 16.
szukamy x
1, x
2 więc porównujemy do 0 przepis funkcji, chociaż widać z samego przepisu że
miejsc zerowych nie będzie.
x
2 = −16, brak rozwiązań, nie ma takiej liczby podniesionej do kwadratu, która da liczbę
ujemną, oczywiście w zbiorze liczb rzeczywistych
2 lut 13:23