pomocy:):)
maja: Tworząca stożka jest o 2 dłuższa od promienia podstawy. Pole powierzchni bocznej stożka jest
równe 120π. Wyznacz objętość tego stożka.
2 lut 12:18
krystek:

i masz L=2r
P
b=π*L*r
P
b=π*2r*r oblicz r następnie L i H z tw Pitagorasa
2 lut 12:21
maja: jak mam wyliczyć r tego wzoru Pb=π*2+r*r ?
2 lut 12:41
krystek: Pb=π*r*L
120π=2πr2
r2=60
r=2√15
2 lut 12:50
maja: tylko w zadaniu jest że o 2 dłuższa od promienia a nie 2 razy
2 lut 13:13
krystek: to wstawisz L=r+2
120π=πr(r+2)
120=r2+2r
r2+2r120=0
r1=−12 ∌D r2=10∊D i liczysz dalej
2 lut 15:13
maja: dziękuję
2 lut 18:20