oblicz długość krawędzi bocznej ostrosłupa
Maciek: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściana boczna tworzy z podstawą kąt o mierze
60stopni. Promień okręgu opisanego na podstawie ma długość 10. oblicz długość krawędzi
bocznej ostrosłupa
30 mar 20:15
Mariusz: promień okręgu jest równy 2/3 wysokości
weźmy teraz wycinek ostrosłupa ( narysuj sobie trójkąt) którego boki będą − ( krawędz
boku, 2/3H i wysokośc ostrosłypa
wiemy że ściana boczna nachylona jest do podstawy pod kątem 60
czyli cos 60=10/x x− krawędz boczna
x=20
30 mar 20:35
Maciek: w odpowiedzi jest inaczej 5pierwiastek7
30 mar 20:47
Maciek: POMOCY

!
30 mar 20:56
Marta: Pomogła bym ci ale nie wiem jak
30 mar 21:36
Mariusz: nie wiem jak może wyjśc inaczej, napewno przepisałeś dobrze treść zadania
30 mar 21:37
Maciek: tak treść na pewno dobrze przepisałem być może w odpowiedzi żle chol....era a na drugie
zadanie potrafisz pomoc
miara kąta dwuściennego miedzy sciana boczną a podstawą ostrosłupa
prawidłowegoczworokątnego jest równe alfa. Krawędź podstawy ma długość a. Oblicz
objętość i pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
30 mar 21:39
Mariusz: a jaka jest odpowiedz
30 mar 21:45
Maciek: 5pierwiastek z 7
30 mar 21:46
Mariusz: do tego drugiego
30 mar 21:47
Maciek: do tego drugiego nie mam ale jak mozesz to zrob je jak umiesz z góry ci dzięki, nieważne
odpowiedż aby było z sensem zrobione, zrób jak potrafisz z góry dzięki
30 mar 21:52
Mariusz: pisze
30 mar 21:55
Maciek: w takim razie czekam na twoje rozwiązanie
30 mar 22:00
Mariusz: w podstawie jest kwadrat
bierzemy znowu wycinek ( narysój trójkat) którego boki stanowią ( wysokość ostrosłupa,
wysokośc boku, i połowa podstawy)
piszemy że tg α=H/(1/2a)
H=tgα*1/2*a
V=1/3*a2*H i podstaw tylko H
cos α=a/2c c− wysokosc boku
c=a/(2 cosα)
pole boku
P=4*1/2*a*c i podstaw
30 mar 22:02
Eta:
Wtrącę się... pozwolicie?
nie wysokość boku

! ( bok nie ma wysokości

to wysokość ściany bocznej ( bez urazy Mariusz

Obliczasz tak jak sugeruje Mariusz:
zatem otrzymasz:
H=
a2tgα h
b =
a2cosα
V =
a36tgα [j
3]
P
b =
a2cosα [j
2]
30 mar 22:09
kamil: pierwsze jest zle zrobione, wynik w ksiazce jest prawidlowy
30 mar 22:10
Mariusz: możesz napisac jak je zrobić
30 mar 22:14
Maciek: skoro zle pierwsze zrobione Kamil to zrób dobrze i napisz
30 mar 22:15
Mariusz: Eta , dlaczego tak napisałaś

H= a/2tgα
30 mar 22:19
Eta: Sory Mariusz... masz rację.
H= (a*tgα)/2 .... pomyliłam się
30 mar 22:23
kamil: juz robie
30 mar 22:23
kamil: podstawa to tr rownoboczny, czyli srodek okregu na nim opisaneg jest w odleglosci 2/3hp
gdzie hp to wysokosc podstawy.wiemy ze sciana boczna jest nachylona do podstawy pod
katem 60, a to oznacza dokladnie tyle, ze wyskosc sciany bocznej hs , wysokosc
ostroslupa ho i 1/3 wysokosci posdawy 1/3hp tworza trojakt prostokatny o
przeciwprostokatnej hs i katem 60 miedzy 1/3hp i hs
30 mar 22:29
kamil: promien tego okregu rowna sie 2/3 dlugosci hp. znajac hp mozesz przy uzyciu wzorow
znalezc blugosc boku podstawy a. teraz tworzysz drugi projkat prostokatny o
przyprostokatnyc rownych 1/2a i hs a przeciwprostokatnej b−dlugosc kr bocznej. teraz
korzystasz z tw pitagorasa i gotowe
30 mar 22:31
kamil: wiem ze moze trudno takz opisu zrobic i zrozumiec te zadanie ale nie ma mozliwosci
robienia rysunkow ktore z pewnoscia ulatwily by zrozumienie zadan
30 mar 22:32
kamil: jesli jest cos jeszcze nie jasnego to daj znac
30 mar 22:32
Eta:
Ok! kamil ma rację

wyjdzie ,że a = 10
√3 13*h
Δ = 5
to h
b = 10
to k
2 = h
b2 +( a/2)
2
k
2 = 100 + 75 k
2 = 175
to k=
√175 = 5
√7
30 mar 22:33
kamil: dokladnie tak Eta
30 mar 22:34
Mariusz: ale po co kozysatać z pitagorasa skoro znam długośc wysokości podstawy i dlatego moge
policzyć 1/3 jej. Potem dalej z trygonometrii. Nie mozna tak
30 mar 22:35
Eta: ok

Mariusz wziął kąt między krawędzią boczną
i promieniem okręgu opisanego ( i stąd zamieszanie :0
Pozdrawiam

obu Panów
30 mar 22:36
Mariusz: a no tak

ale wpadka
30 mar 22:37
Mariusz: dzięki za objaśnienie
30 mar 22:37
Eta: Mariusz... długości "k" nie ma w tym trójkącie z kątem 60
tam jest tylko hb H i 13hp
więc musi być tw. Pitagorasa do wyliczenia "k"
30 mar 22:38
kamil: dlugosci wysokosci podstawy nie masz podaj. 10 oznacza promien czyli 2/3 tej
wysokosci.jesli o to ci chodzi
30 mar 22:38
Eta: To nie żadna "wpadka"

... zdarza się najlepszym
30 mar 22:39
Mariusz: już rozumiem, jeszcze raz wielkie dzięki
30 mar 22:40
Eta: Pamiętaaj o tym na maturze



!
bo wtedy będzie "wpadka"

powodzenia!
30 mar 22:41
Mariusz: dziękuje
30 mar 22:47
Mariusz: dany jest prostokąt ABCD którego boki oznaczamy x i y
przekątne dzielą go na cztery trójkąty o tych samych polach 15 cm2. Oblicz pole kwadratu
o boku x+y.
30 mar 22:50
Mariusz: czy można to zrobić tak
30 mar 22:52
Mariusz: x*y=60
(x+y)
2 − pole kwadratu
(xy)
2−2xy= i wyliczyć
30 mar 22:58
Mariusz: źle to napisałem
30 mar 23:00
kamil: znalazlem metoe graficzna ale nie wiem czy jest wystarczajaca
30 mar 23:05
kamil: nie sorki jednak znalazlem u siebie blad
30 mar 23:07
Eta:
Witam ponownie!
mam pytanie? ... czy masz podany kąt pod jakim przecinają
się przekątne? czy nie?
bo jednoznaczność rozwiązania zależy właśnie od kąta
między przekątnymi

czekam na odp:
30 mar 23:20
Maciek: nie ma zadnego kąta pod jakim przecinają się przekątne
30 mar 23:27
Eta: hmmm....A jaką masz odp?....
30 mar 23:28
magda: w ostroslupie czworokatnym krawedz podstawy ma dlugosc 10cm.krawedz boczna tworzy z plaszczyzna
podstawy kat 60 stopni.oblicz objetosc
10 kwi 19:24