wielomiany
justyna: Podaj rozwiązanie: 2x3−5x2−8x+20=0
2 lut 11:19
slawek: x= −2, x = 2 , x = 2,5
2 lut 11:51
justyna: mogłabym prosić o pełne rozwiązanie
2 lut 11:53
slawek: x2(2x−5)−4(2x−5) = 0
(x2−4)(2x−5) = 0
(x−2)(x+2)(2x−5) = 0
x − 2 = o lub x +2 = 0 lub 2x−5 = 0
x = 2 lub x = −2 lub x = 2,5
2 lut 11:55
justyna: dziękuję ślicznie
2 lut 11:57
Mudzinek: 2x
3−5x
2 −8x+20=0
2x
3−4x
2−x
2+2x−10x+20=0
2x
2(x−2)−x(x−2)−10(x−2)=0
(x−2)(2x
2−x−10)=0
(x−2)(2x
2+4x−5x−10)=0
(x−2)[2x(x+2)−5(x+2)]=0
(x−2)(2x−5)(x+2)=0
Justys nie podjelas wyzwania

nic z tego nie bedzie jak ktos poda Ci rozwiazanie
2 lut 11:58