geometria analityczna
jarke: Jaki kąt tworzy z osią OX dana prosta?
c) x + y = 3
mam problem, gdy współczynnik a jest ujemny, czyli znajduje się w drugiej ćwiartce, coś ze
wzorami redukcyjnymi chyba trzeba zrobić, ale błądzę i błądzę...
przykład d): 9x−3
√3y=4 zrobiłem bez problemu a z powyższymi nie daje rady.
proszę o wytłumaczenie, nie o gotowca.
2 lut 01:05
ICSP:
patrzysz na wykres i odczytujesz wartość α
α = 150
o
2 lut 01:08
ICSP: c) 135o
2 lut 01:08
jarke: trochę średnio odczytać z wykresu, który jest w tablicach... ;f
2 lut 01:16
ICSP: hmmm. Możesz zawsze zrobić "urojony" w głowie.
2 lut 01:17
ICSP: ale skoro jesteś fanem wzorów redukcyjnych :
tg(90
o + α) = −ctgα
rozważmy twój przykład :
Widzisz zależność?
2 lut 01:19
jarke: naucz mnie tworzyć taki dokładny
2 lut 01:19
Basiek : hm. tg ujemny dla 2ćw i 4ćw.
tg150=tg(180−30)= tg(−30)=−tg30 (od tyłu)
dlaczego nie uwzględniamy 4−tej ćwiartki?
2 lut 01:21
jarke: wiem już jak!, rozumiem!
P[Basiek] dobre pytanie
2 lut 01:23
jarke: aaa, Basiek, dobre pytanie!
tak miało być nooo
2 lut 01:24
Basiek : Wszystkie moje pytanie są dobre, za wyjątkiem tych, które są głupie.
2 lut 01:24
ICSP: ponieważ kąt nachylenie prostej musi się zawierać w przedziale <0;π)
2 lut 01:25
jarke: hehe

no tak, logiczne
2 lut 01:26
2 lut 01:27
Basiek : Chociaż nie, nie wiem. Nieważne. Nigdy nie widziałam rysunku, gdzie nachylenie kąta jest
zaznaczone pod osią OX.
2 lut 01:29
jarke: no tak, zgadzam się...
w odpowiedziach wyniki się zgadzają 150o i 135o...
więc chyba tak być musi że I i II ćwiartka
2 lut 01:31
Basiek : Ja popieram tę teorię
2 lut 01:31
jarke: w drugą stronę to chyba ujemne kąty, przeciwko ruchowi wskazówek zegara zawsze dodatnie kąty!
jakoś tak to było
2 lut 01:32
ICSP: hmmm
skoro tak wam sie zachciało innych ćwiartek do dlaczego nie rozpatrujemy kątów z przedziału :
<100000π;100001π)
2 lut 01:34
Basiek : Wciąż wredny
2 lut 01:35
jarke: bo łatwiej można się pomylić i z reguły chyba zaczyna się na początku układu współrzędnych
2 lut 01:35
Godzio:

Albo tak się nauczyć:
| | √3 | | √3 | |
tgx = − |
| każdy wie, że jeżeli x = 30o to tgx = |
| , jeśli dodamy minusa: |
| | 3 | | 3 | |
| | √3 | |
x = −30o to mamy tgx = − |
| |
| | 3 | |
α = 180 − 30 = 150
2 lut 01:36
2 lut 01:37
ICSP: Basiek

tuli tuli
2 lut 01:37
ICSP: Witaj
Godzio przecież to jest odczytywanie z wykresu
2 lut 01:38
Godzio:
Myślałem, że chodzi Ci o wykres tangensa
2 lut 01:39
Basiek : Sam jesteś odczytywanie z wykresu...
Ciekawa droga.

"Like it"
2 lut 01:39
jarke: i ja myślałem, że chodzi o wykres tangensa...
2 lut 01:39
ICSP: tzn ja ma kilka wykresów na raz przed oczami

To jest jeden z nich
2 lut 01:40
jarke: tak czy inaczej, dzięki za pomoc : )
2 lut 01:50
krystek: A ja pozwolę sobie tutaj dodać swoje :
tgx=−tg30 i teraz tg jest ujemny w drugiej ćwiartce( korzystamy ze wzorów redukcyjnych i
mamy
tgx=tg(180−30)
x=150+k*180 i koniec .
dla sin
sinx=−sin30
sinx=sin(180+30) lub sinx=sin(360−30) wzory red i znaki funkcji− f sin ujemna w III i IV
ćw.
x=210+k*360 lub x=330+k*360
2 lut 09:23