ciagi
eve: trzeci wyraz ciągu arytmetycznego jest rowny 10 a siodmy 42. wyznacz pierwszy wyraz ciagu...
1 lut 23:21
Jolanta: an=a1+(n−1)*r
a3=a1+(3−1)*r
|10=a1+2r
a7=a1+6r
|42=a1+6r
1 lut 23:26
Moim zdaniem: a3 = a7+(n−7)*r
1 lut 23:28
eve: ale przeciez nie mamy różnicy
1 lut 23:30
Jolanta: najprosciej rozwiazac ukąłd równan metoda przeciwnych współczynników
mnoże przez −1 pierwsze równanie
−10=−a1−2r
42=a1+6r
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
32= 4r
8=r
−10=−a1−2*8
a1=−6
1 lut 23:31
Jolanta: Moim zdaniem nie pisz głupot
1 lut 23:32
Eta:
a7−a3=4r ⇒ 4r= 32 ⇒ r=8
a1= a3−2r ⇒ a1= 10 −16 ⇒a1= −6
1 lut 23:36
Moim zdaniem: Jolanta jak nie wierzysz to sprawdz
1 lut 23:37
eve: dziękuję bardzo
1 lut 23:38
Eta:
1 lut 23:39