Gimnazjum
Godzio: Zadanie na poziomie gimnazjum 
Udowodnij, że wśród dowolnych 6 liczb można wybrać takie 2, że ich różnica jest podzielna przez
5
1 lut 23:21
Basiek : Będziesz takie zadania dawał dzieciom w gimnazjum? ;> Już widzę tę kolejkę do tego "złego"
nauczyciela, co wymyśla straszne zadania
1 lut 23:25
Godzio:
A tam

Już nie aktualne

Chyba miałem zastój w głowie
1 lut 23:26
Basiek : Podziel się odpowiedzią, co?

Widzę zależność, ale za cholerę tego nie zapiszę.
1 lut 23:27
Godzio: Pomyśl chwilę, a jak nie wymyślisz to powiem
1 lut 23:29
Moim zdaniem: Mi powiedz bo też jestem ciekaw a Basiek niech nie odświeża
1 lut 23:31
Basiek : Muszę zrobić zadanie z matmy na jutro. Nie będę myśleć nad zapisem

To nie jest moja mocna
strona.
1 lut 23:32
Godzio:
Dobra zatem mamy 6 liczb, zauważmy, że reszt z dzielenia jest 5 : 0,1,2,3,4
Zatem dobierając tak te 2 liczby x i y, żeby przy dzieleniu przez 5 miały tę samą resztę:
x = 5a + b
y = 5c + b
x − y = 5(a − c)
1 lut 23:32
Basiek : Dlaczego zakładamy, że liczby te mają tę samą resztę przy dzieleniu przez 5?...
1 lut 23:34
Godzio:
Nie zakładamy, dobieramy je tak, żeby miały, bo reszt przy dzieleniu przez 5 jest dokładnie 5,
a liczb jest 6, zatem co najmniej 1 z nich (reszty) musi się powtórzyć
1 lut 23:36
Basiek : Okej, rozumiem już całość, dzięki
1 lut 23:40
Mila: Godzio, najlepiej zlecić dzieciom w gimnazjum udział w Pikomacie. Polecam też Ligę zadaniową z
Torunia.
1 lut 23:44
Mila: Najlepiej w gimnazjum rozwiązywać zadania z Pikomatu.
1 lut 23:45
Godzio: Ok, dzięki, bo mam jedną osobę z gimnazjum bardziej konkursową
1 lut 23:47
Godzio: To się przyda
1 lut 23:47
bart: Godzio serio chcesz zostac nauczycielem w gimnazjum?
2 lut 00:11
Moim zdaniem: Godzio jak ty zostaniesz nauczycielem to ja strace sens życia
2 lut 00:13
Eta:
Co zrobisz jak twoje dzieci trafią w ręce
Godzia ?
2 lut 00:15
Basiek : Będzie się uczył razem z nimi
2 lut 00:16
Moim zdaniem: Nic nie zrobie bo jak się okaże że Godzio został nauczycielem to ja nigdzie nie znajde pracy
2 lut 00:17
bart: sama matma w zyciu nie wystarczy, wiec jezeli tylko z tej matmy jest taki zdolny to idealny
zawod dla niego.. ale jak tak nie jest to moim zdaniem sie zmarnuje..
2 lut 00:23
Moim zdaniem: Jak ma głowe do matmy to ma głowę do wszystkiego moim zdaniem więc raczej się zmarnuje
2 lut 00:23
Godzio:
W gimnazjum w życiu ! Minimum LO, ale chciałbym na uczelni zostać i pracować naukowo chyba, ale
to na prawdę trzeba być zdolnym
2 lut 00:25
Basiek : Absolutnie nie twierdzę, że Godzio nie ma głowy do wszystkiego, bo z tego, co wiem, to
ma...
Ale przecież jeśli ktoś umie matematykę, ma ścisły umysł, nie znaczy wcale, że jest superhero z
wszystkiego.
....
Ja chyba muszę przestać czytać wypowiedzi jednej osoby, bo mi się kłócą ze światopoglądem.
2 lut 00:26
Eta:
Dasz radę Godzio

habilitację niedługo zrobisz ( z analizy oczywiście
2 lut 00:26
Godzio:
Tylko boję się co ja mogę pisać w takich "publikacjach"

No i nie zapominajmy a angielskim
perfekt
2 lut 00:28
Moim zdaniem: a ty myślisz ze superhero się zostaje od tak o. Po prostu takim osobom jest łatwiej.
2 lut 00:28
Eta:
To samo co inni pisali tylko po swojemu
2 lut 00:29
Godzio: Przyznam szczerze, z chemii i historii byłem niezły

(w gimnazjum sobie myślałem, że zostanę
nauczycielem jednego z tych przedmiotów haha )
2 lut 00:30
Moim zdaniem: obejrzyj sobie dzień swira i przemyśl
2 lut 00:30
Uczen pani Białek: Niewdzieczna robota , zwlaszcza w gimnazjum
2 lut 00:33
Basiek : Przemyślenia
moim zdaniem są sprzeczne z moimi.

(Twój nick mnie zabije). Idąc Twoim
tropem super mądremu humaniście też bez trudu przyjdzie nauczyć się matematyki, świetny chemik
będzie poliglotą..., a w ogóle to mamy pełno ludzi renesansu. Bo i czemu nie?
2 lut 00:33
Moim zdaniem: w pierwszym zdaniu zaprzeczyłaś sama sobie twierdząć że twoje przemyślenia są sprzeczne.
btw co znaczy być poliglotą ?
2 lut 00:36
Basiek : sjp:
▸ poliglota
osoba biegle władająca wieloma językami
Ogólnie przyjętym jest, że nicki są pogrubione

tak, jak powyżej. Znając tę wskazówkę
dojdziesz do konstruktywnych wniosków
2 lut 00:38
Moim zdaniem: muszę mniej jeść bo będę miał drugą brodę
2 lut 00:39
Moim zdaniem: Jak obserwujesz świat to bardzo szybko się rozwija technika i to właśnie dzięki ścisłym umysłom
a nie humanistom. Miałem na myśli superhero w tym kontekscie
2 lut 00:41
Trivial: Godzio, nie marnuj się w liceum, zostań na uczelni.
2 lut 00:42
Godzio: Chciałbym, ale to nie ode mnie zależy, naczy wiadomo, jak będę wybitny to owszem, w każdym
razie będę się starał, jakoś niedługo chce zapisać się na język, żeby się dodatkowo uczyć i do
perfekta wyszlifować
2 lut 00:44
Moim zdaniem: Mogę ci polecić swietną stronę do nauki angieslkiego
2 lut 00:45
Trivial: youtube.com?
2 lut 00:46
Basiek : Ja masę książek!
2 lut 00:46
Godzio: Z angielskim mam ten problem, że dużo rozumiem, a nie potrafię sam coś powiedzieć, a z
niemieckim i dużo powiem i dużo napisze, ale jak oni mi zaczną nawijać to ciężko coś zrozumieć
2 lut 00:48
2 lut 00:48
Moim zdaniem: więc biernie władasz językiem
2 lut 00:49
Basiek : Niemiecki... aż ciarki po plecach przechodzą.
Problem z mówieniem można rozwiązać (moim zdaniem)− słówka+ gramatyka. Potem już z górki,
wystarczy paplać
2 lut 00:50
Mila: Godzio, wyjedź do Kanady! Tam nasi matematycy robią karierę
2 lut 15:33