Zdarzenie które się wykluczają.
piorun: Dobra ostatnie zadanie na dobranoc i lecę spać.
Niech A,B ⊂ Ω. Jeśli P(A)=P(B), P(A∪B)=1 oraz zdarzenia się wykluczają to:
A. P(A)=0,
C. P(A)={1}{2},
D. P(A)>{1}{2}.
1 lut 23:09
Basiek : C
P(A∪B)= P(A)+P(B)−P(AnB)
wykluczają się : P(AnB)=0
P(A)=P(B)
P(A∪B)= 2P(A)
1 lut 23:12
1 lut 23:12
piorun: Cholera nie da się skasować wiadomości które napisałem lub je zedytować?
1 lut 23:13
Trivial: nie.
1 lut 23:13
piorun: dziękuję. Dobranoc wszystkim
1 lut 23:16
Basiek : Dobranoc
1 lut 23:17
piorun: Co to znaczy że zdarzenia się wykluczają?
1 lut 23:17
piorun: P(A∪B)= 2P(A) dlaczego?
1 lut 23:21
Basiek : wykluczają, znaczy, ze brak częsci wspólnej... np.... hm,
rzucasz kostką
A− zdarzenie takie, że będzie liczba oczek parzysta A={2,4,6}
B− liczba oczek nieparzysta B={1,3,5}
częsci wspólnej brak, nie ma możliwości, zeby zdarzenia zaszły równocześnie.
1 lut 23:29
Basiek : P(A∪B)= P(A) + P(B)
P(A)=P(B) => P(A∪B)= P(A)+ P(A)
P(A∪B)= 2P(A)
1 lut 23:30
piorun: P(A)=P(B) => P(A∪B)= P(A)+ P(A) ?
1 lut 23:36
Basiek : No, a nie?
Włącz logiczne myślenie:
Ja jestem A , Ty jesteś B− mam 5 zł, Ty masz 5 zł, nie mamy żadnej wspólnej kasy.
Jaka jest wspólna ilość naszych pieniędzy?
2*A lub 2*B ....(bo A+B= A+A=B+B)
1 lut 23:38
Eta:
1 lut 23:40