| x+1 | ||
y= 2 | ||
| x−1 |
| t | ||
v= cos | , a różne od 0 | |
| a |
| a | ||
y= a sin | ||
| x |
| x+1 | (x+1)'(x−1) − (x+1)(x−1)' | |||
y' = 2( | )' = 2* | = | ||
| x−1 | (x−1)2 |
| 1*(x−1) − (x+1)*1 | ||
2* | = | |
| (x−1)2 |
| x −1 − x −1 | ||
2* | = | |
| (x−1)2 |
| −2 | ||
2* | = | |
| (x−1)2 |
| −4 | |
| (x−1)2 |
| t | t | t | t | t | t | |||||||
v' = −sin | *( | )' = −sin | *(− | ) = | sin | |||||||
| a | a | a | a2 | a2 | a |
| a | a | a | a | a2 | a | |||||||
y' = a*cos | *( | )' = a*cos | *(− | ) = − | cos | |||||||
| x | x | x | x2 | x2 | x |