Napisz równanie ogólne prostej l prostopadłej do prostej
pomarańczka: mam problem z zadaniem więc proszę was o pomoc w rozwiązaniu i wyjaśnieniu

Napisz równanie
ogólne prostej l prostopadłej do prostej k:10x−7=0 i przechodzącej przez punkt P(3,8) w
rozwiązaniach jest: l: y−8 NIE WIEM JAKIM CUDEM
1 lut 22:39
pigor: z warunków zadania
k : 10x + 0y −7 = 0 − równanie ogólne danej prostej, to
l :
0x −10y+ C = 0 − szukane
równanie prostej
I ⊥ k i
P=(3,8)∊ k ,
czyli 0*3−10*8 + C= 0 ⇒
C = 80 , zatem
k ; −10y + 80 = 0 /:(−10) ⇒
y −8 = 0 − szukane
równanie . ...
1 lut 22:55
pomarańczka: dziękuje bardzo

a wydawało się takie skomplikowane
1 lut 23:19