liczby trzycyfrowe
piorun: Wszystkich liczb trzycyfrowych, których pierwsza i ostatnia cyfra są takie same, jest:
A.90,
B. 100,
C. 900,
D. 1000.
1 lut 22:39
piorun: Proszę o wyjaśnienie. Odp to: A 21. Ale nie o samą odpowiedź mi chodzi.
1 lut 22:42
piorun: A. 900

sorry
1 lut 22:42
piorun: *90 xD
1 lut 22:42
Basiek : X X X <− postać tej liczby
na pierwszym miejscu może być 1,2,3,4,5,6,7,8,9 −> 9 możliwości
na drugim miejscu może być 10 możliwości (bo jeszcze zero)
a na trzecim − nie masz wyboru, bo ma być taka sama, jak pierwsza
ilosć możliwości: 9*10=90
1 lut 22:44
Eta:
1 0 1
1 1 1
: 10 z jedynką 10 z dwójką itd .... 10 z dziewiątką
:
1 9 1
R−m 10*9 = 90 takich liczb
1 lut 22:46
tomasz: ja to rozpatruje w ten sposób. mamy trzy miejsca dla liczby, zaczynamy od końca. na ostatnim
miejscu tej liczby, czyli w miejscu jedności może być teoretycznie 10 liczb, ale żeby liczba
była trzycyfrowa i miała liczbę setek i jedności tą samą, to musimy wykluczyć zero. Więc na
miejsce jedności możemy wstawić dziewięć różnych cyfr, czyli mamy 9 możliwości. Na miejscu
dziesiątek możemy wstawić bylejaką cyfrę, więc mamy 10 możliwości. Za to na miejscu setek musi
być ta sama cyfra, co jest w miejscu jedności, czyli mamy tylko jedną możliwość. mnożymy
możliwości i mamy : 1x10x9=90.
1 lut 22:47
tomasz: widze, że basiek to dała to samo podczas gdy pisałem

pzdr.
1 lut 22:48
Basiek :
1 lut 22:50
piorun: dziękuję wszystkim za pomoc

Miłe forum. Mili ludzie
1 lut 22:51
piorun:
1 lut 22:51
Eta:
A ja "obrazowo"
1 lut 22:51
Basiek : Kombinatoryka

hahaha
1 lut 22:52
Eta:
Miłych snów
piorunku
1 lut 22:52