Napisać równania płaszczyzn stycznych do powierzchni o danym równaniu
Tomek: Mógłbym prosić o rozwiązanie takiego zadanka? : Napisać równania płaszczyzn stycznych do
powierzchni o
równaniu (x−1)2 + (y−2)2 + z2 = 6 w punktach przebicia powierzchni osią OZ . Nazwać tę
powierzchnię. Z góry dziękuję
1 lut 22:34
Trivial: Jak mi przypomnisz metodę to mogę zrobić.
1 lut 22:37
Trivial: To było coś z gradientem i iloczynem skalarnym.
1 lut 22:39
Trivial: Już pamiętam. Trzeba policzyć gradient, będzie prostopadły do powierzchni, czyli będzie
jednocześnie wektorem normalnym do płaszczyzny stycznej. i koniec.
1 lut 22:42
Tomek: właśnie problem w tym że sam ją niezbyt pamiętam..
1 lut 22:49
Trivial: Najpierw liczysz punkty przecięcia powierzchni z osią Oz (czyli podstawiasz x=0, y=0 i liczysz
z).
Potem liczysz gradient funkcji f, gdzie f(x,y,z) = (x−1)2 + (y−2)2 + z2 i podstawiasz ten
punkt, który wyszedł Ci wcześniej. Otrzymujesz wektor normalny płaszczyzny. Dalej już sobie
chyba poradzisz (masz wszystko czego trzeba żeby zapisać równanie płaszczyzny, tj. wektor
normalny i punkt).
1 lut 22:56
Tomek: dzięki ogromne

1 lut 23:23