matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Logarytmy
Basia:
Jak obliczyć taki logarytm:
√
2
log
4
√
2
2
1 lut 22:30
Krzysiek:
z definicji log
a
b =x czyli a
x
=b
1 lut 22:33
Eta:
1
log
a
n
(b
m
)=
*m*log
a
b
n
1
1
4
√
2
= 2
1/4
⇒ n=
to
= 4
4
n
√
2
1
= 2
−1/2
⇒ m= −
2
2
√
2
1
to; log
4
√
2
= 4*(−
)*log
2
2= −2
2
2
1 lut 22:41
;) :
4
√
2
x
=
√
2
2
czyli 2
1
4
x
=
2
1
2
2
1
=> x=−2 jak dobrze policzylem
nie wiem czy będzie cokolwiek widać w zapisie...
1 lut 22:41