prosta
ayo: Do prostej o równaniu 2x−5y+1=0 nalezy pkt.
a) (7,−5)
b) (7,−2)
c) (7, 2)
d) (7,3)
Do prostej o równaniu 2x−5y+1= nalezy pkt
a) (24,−5)
b) (13,−5)
c) (12,−5)
d) (−13,−5)
Pomozecie?
1 lut 22:25
Janek: (x,y) podstaw pod rowananie jesli L=P to to jest ta odpowiedz
1 lut 22:28
Jolanta: (7,−5) to znaczy x=7 y=−5 wystarczy podstawic i sprawdzić czy wynik =0
1 lut 22:28
Jolanta: L=2*7−5(−5)+1=14+25+1=40
L≠P
sprawdzaj dalej
1 lut 22:30
ayo: Właśnie ja to sprawdzam i mi bzdety niemiłosierne wychodzą, zapomniałam już jak to sie robi,
ale robie dalej!
1 lut 22:31
tomasz: w pamięci sie liczy, albo na logikę, zazwyczaj patrząc na takie odpowiedzi abcd bez rachunku da
się conajmniej dwie, albo 3 wykluczyć. w 1 przykładzie widać, żeby mniejwięcej się wyzerowało
to x musi być dodatni i y też, bo przed y stoi −5. a wiec patrzymy które sa dodatnie, c i d,
rachujemy i wychodzi że d się zgadza. to samo w 2 przykładzie.. albo obie współrzędne
dodatnie, albo obie ujemne, taka odpowiedź jest tylko jedna więc bez rachunku stwierdzamy że
tu też tylko d pasuje. Jeśli jesteś przed maturą to spodziewaj się właśnie takich zadań
jednokrotnego wyboru. Logicznym myśleniem skrócisz sobie czas rozwiązania i będziesz miała
więcej czasu na nieco trudniejsze zadania otwarte
1 lut 22:37
ayo: No Tomasz, tego mi było trzeba, dziękuje!
1 lut 22:49