logarytm
eve: 9log316 jak rozwiązać ten przykład? help
1 lut 22:20
Krzysiek: skorzystaj z tego, że:
aloga b =b
1 lut 22:22
eve: przeciez mam 9 i 3 to nie mogę z tego skorzystac
1 lut 22:24
Basiek : 9=32 ;>
1 lut 22:25
Krzysiek: 9=32
1 lut 22:25
eve: no i mam teraz podniesc do kwadratu caly logarytm...ja ie czaje..
1 lut 22:26
Krzysiek: skorzystać masz z tego, że: xlny =lnyx
1 lut 22:27
eve: czyli liczba 9log316 jest równa 16?
1 lut 22:30
;): będziesz miala 3
2log316 czyli 3
log3162 czyli Twoje b=256
1 lut 22:30
Krzysiek: nie... 3log3 16 =16
1 lut 22:31
eve: omg trzeba bylo tak od razu

wielkie dzieki Wam
1 lut 22:31