Planimetria
...: Udręki ciąg dalszy....
Potrzebuję pomocy. Liczylem po kilka raazy i za każdym razem co innego.
1. W kwadrat ABCD, Którego bok ma dlugość 10 cm, wpisano kwadrat KLMN, którego pole stanowi
U{3/4} pola kwadratu ABCD. Oblicz stosunek dlugości odcinków, na które wierzcholki kwadratu
KLMN dzielą każdy bok kwadratu ABCD. Najlatwiejszym sposobem wydawal się uklad równań.
Tylko z równania kwadratowego wychodzą dwa wyniki dodatnie czyli tak jakby 4 rodzaje
stosunków...
2. W trapezie opisanym na okręgu dlugości ramion są równe 3 i 5. Odcinek laczący środki ramion
dzieli trapez na dwie części których pola są w stosunku 5:11. Oblicz dlugości podstaw trapezu
3. W tórjkącie ABC, gdzie |AC|=|BC|=
√10, środkowe poprowadzone z wierzcholków A oraz B
przecinają się pod kątem prostym. Oblicz pole trójkąta.
Z góry dzięki za pomoc
1 lut 22:08
...: Nie krępujcie się na prawdę. Częstujcie się, mam ich pelno
1 lut 22:22
...: ale wy wstydliwi...
1 lut 22:32
...: raaatunkuu, nie chce mi się tego 4 raz liczyć...
1 lut 22:43
Moim zdaniem: Z takim podejsciem to tylko ja ci zrobie to zadanie
1 lut 22:50
...: czyim podejściem, moim czy innych?
1 lut 22:52
...: mam pytanie. Jak jest takie cudo √20r2−8ra+a2=a+2r i che to podnieść do kwadratu to muszę
przenieść cale wyrażenie na jedną str i dopiero do kwadratu, nie? nie mogę sobie zrobić tak
(√20r2−8ra+a2)2=(a+2r)2 ?
1 lut 23:00
Basiek : Możesz tak...
1 lut 23:02
...: skoro tak mówisz
1 lut 23:05
...: eh, życie. Trzeba będzie się samemu pomęczyć
1 lut 23:47
Basiek : Planimetria= fuuu.
1 lut 23:47
...: to zależy

w tym momencie jest fuu, bo licze to co mam dane

chyba pójdę spac, bo tu nic z
tego nie będzie...
2 lut 00:19
Basiek : Ja nie pomogę, bo planimetria u mnie leży i kwiczy (trzeba będzie to zmienić w najbliższym
czasie niestety)

Dobranoc.
2 lut 00:20
...: te zadania nie są jakieś strsznie trudne, ale jak się przekombinuje to później są kosmiczne
równania. Wtedy wrzucam na forum żeby ktoś pokazal prostszy sposób rozwiązania. Niestety nie
ma dużo osób lapczywych na planimetrię i trzeba męczyć się samemu

No czasem bywa tez tak,
że nie rozumiem treści zadania i potrzeba wsparcia rysunkowego

dobranoc
2 lut 00:30