vv
jarkoski: | | 2x+1 | |
Uzasadnij, że dla dowolnego , wykresy funkcji f(x)= |
| g(x)=m2x+1 |
| | x−2 | |
oraz mają co najmniej jeden punkt wspólny. pomozcie jutro mam sprawdzian
1 lut 22:04
jarkoski: sorki
dla dowolnego m€R
1 lut 22:05
tomasz: porównaj oba przepisy funkcji w układzie równań, dostaniesz wspólny punkt uzależniony od
parametru.
1 lut 22:12
tomasz: czyli
rozwiąż x i y, wyjdą Ci liczby, i któraś ze współrzędnych będzie uzależniona parametrem m. albo
obie. i gotowe chyba.
1 lut 22:18
Mila: dwie asymptoty: x=2 i y=2
wykres to 2 gałęzie hiperboli Narysuj wykres!
2) g(x) to prosta przechodząca przez punkt (0,1), jeśli m =0 to przecina hiperbolę w jednym
punkcie w pozostałych przypadkach w dwóch punktach.
1 lut 23:18