matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
tola:
Jezeli sin α=
4
5
i α jest katem ostrym, to: A.cos α=
16
25
B.cos α=−
1
3
B.cos α=
3
5
D.cos α=
1
5
1 lut 22:00
marta:
B jedynka trygonometryczna: sin
2
x+cos
2
x=1 a więc:
4
(
)
2
+ cos
2
x = 1
5
16
= 1−cos
2
x
25
9
cos
2
x =
25
3
cosx =
5
1 lut 22:06