matematykaszkolna.pl
Walec pomoćy: Dobrze rozumuje zadanie? Powierzchnia walca po rozwinięciu jest prostokątem o wymiarach 6 x 8 Do tego trzeba założyć 2 przypadki, h= 6 i obwod podstawy = 8 i na odwrot ⇒ h=8 i obwod postawy =6. Zrobie tylko pierwszy przypadek. h= 6 2πr=8 πr=4
 4 
r=

π 
V = π * r2 * h
 16 
V = π *

*6
 π2 
 16*6 
V =

π 
 96 
V =

π 
Dobrze czy gdzieś jest błąd?
1 lut 21:55
pomoćy: bump
1 lut 22:25
tomasz: nie wiem czemu rozbijasz na dwa przypadki, objętość będzie taka sama. spróbuj sobie zwinąć kartkę a4 w walec, po krótszym boku a potem po dłuższym. wymiary prostokątu się nie zmieniają, a mnożenie jest przemienne. wystarczy podstawić dane do wzoru na objętość, wynik obu 'przypadków' powinien być ten sam.
1 lut 22:30
pomoćy: mylisz sie kolego emotka zrobie 2 przyklad 6= 2πr
 3 
r=

π 
V = πr2 * h
 9 
V = π

* 8
 π2 
 72 
V =

π 
1 lut 22:34
tomasz: hm to zagina moją czasoprzestrzeń muszę to przemyśleć − chyba nie jestem aż tak głupi
1 lut 22:40
pomoćy: rysunekWiem o co Ci chodzi emotka Ale to chyba sie tyczy figur o podstawie elips, np na rysunku. Jezeli zalozymy, ze te dwie elipsy/e (nie wiem jak sie odmienia) maja taki sam obwod, a wysokosci są tez te same to tak − takie same objetosci maja, ale w kolach/ okregach juz jest troche inaczej emotka Tak mi się zdaje
1 lut 22:48
Mila: Dobrze myślisz. Objętość będzie różna, bo różne będą promienie podnoszone do kwadratu.
1 lut 23:38