Walec
pomoćy: Dobrze rozumuje zadanie?
Powierzchnia walca po rozwinięciu jest prostokątem o wymiarach 6 x 8
Do tego trzeba założyć 2 przypadki, h= 6 i obwod podstawy = 8 i na odwrot ⇒ h=8 i obwod postawy
=6. Zrobie tylko pierwszy przypadek.
h= 6
2πr=8
πr=4
V = π * r
2 * h
Dobrze czy gdzieś jest błąd?
1 lut 21:55
pomoćy: bump
1 lut 22:25
tomasz: nie wiem czemu rozbijasz na dwa przypadki, objętość będzie taka sama. spróbuj sobie zwinąć
kartkę a4 w walec, po krótszym boku a potem po dłuższym. wymiary prostokątu się nie zmieniają,
a mnożenie jest przemienne. wystarczy podstawić dane do wzoru na objętość, wynik obu
'przypadków' powinien być ten sam.
1 lut 22:30
pomoćy: mylisz sie kolego

zrobie 2 przyklad
6= 2πr
V = πr
2 * h
1 lut 22:34
tomasz: hm to zagina moją czasoprzestrzeń


muszę to przemyśleć − chyba nie jestem aż tak głupi
1 lut 22:40
pomoćy:

Wiem o co Ci chodzi

Ale to chyba sie tyczy figur o podstawie elips, np na rysunku. Jezeli
zalozymy, ze te dwie elipsy/e (nie wiem jak sie odmienia) maja taki sam obwod, a wysokosci są
tez te same to tak − takie same objetosci maja, ale w kolach/ okregach juz jest troche inaczej

Tak mi się zdaje
1 lut 22:48
Mila: Dobrze myślisz. Objętość będzie różna, bo różne będą promienie podnoszone do kwadratu.
1 lut 23:38