Całka niewłaściwa, zbadać zbieżność
Tomek: Cześć mogę prosić o rozwiązanie całeczki niewłaściwej z definicji:
od 2 do nieskończonosci ∫1x5√lnx
1 lut 21:44
Tomek: pomocyyy
1 lut 21:54
Godzio:
A masz jakąś konkretną def. ? Czy po prostu liczysz granicę?
1 lut 21:58
Tomek: bo nie wiem czy dobrze mi wychodzi..
1 lut 22:02
Tomek: no z normalnej definicji obliczania całki niewłaściwej, tzn z obliczenia granicy
1 lut 22:03
Trivial: No wiesz, można też sobie pociąć na nieskończenie małe paski i posumować.

Tylko trochę
zejdzie żeby to dodać.
1 lut 22:04
Tomek: tzn?
1 lut 22:06
Godzio: x5√lnx
| | 5 | |
= limT→∞( |
| * t4/5)lnTln2 = |
| | 4 | |
| | 5 | | 5 | |
= limT→∞( |
| * (lnT)4/5 − |
| ln2) = ∞ |
| | 4 | | 4 | |
1 lut 22:09
Tomek: nic nie widać tej całki, jak to można powiększć wpisując treść zadania?
1 lut 22:11
Godzio:
Definicja normalnej całki to coś w stylu "bierzemy ciąg podziałów, długość każdego odcinka
mnożymy przez wartość i przechodzimy do granicy"
n
ab∫f(x)dx = limn→∞ ∑f(ξi}Δxi
i=0
1 lut 22:11
Tomek: oo dziękuję
1 lut 22:11
Trivial: Definicję całki każdy zna.

Godzio, nie mogłeś się zlitować i dać prostszego podstawienia?
| | dx | |
t = 5√lnx → t5 = lnx → 5t4dt = |
| |
| | x | |
1 lut 22:12
Godzio:
A tam, na jedno wychodzi
1 lut 22:13
Trivial: Twoje podstawienie wymaga znajomości praw działań na ułamkach i innych trudnych rzeczy!
1 lut 22:14
Godzio: haha
1 lut 22:15
Tomek: a rozwiązalibyście może coś takiego : Napisać równania płaszczyzn stycznych do powierzchni o
równaniu (x−1)
2 + (y−2)
2 + z
2 = 6 w punktach przebicia powierzchni osią OZ . Nazwać tę
powierzchnię. Z góry dziękuję
1 lut 22:22
Tomek: nie da rady?
1 lut 22:29