| BB | 1 | |||
Bw= | = | |||
| x | 16 |
| −3,2+x | 1 | |||
= | ||||
| x | 16 |
np. tak :
niech liczba a będzie przybliżeniem liczby ao=3,2 , to błędem przybliżenia liczby
3,2 jest liczba b=a−3,2 , a ponieważ liczbę 3,2 przybliżono z niedomiarem , czyli
liczba a jest przybliżeniem liczby 3,2 z niedomiarem, to różnica b=a−3,2 <0 i błąd
bezwzględny tego przybliżenia (*) Δ= |b|=|a−3,2|=? , zatem z definicji błędu
względnego i warunków zadania mamy równanie :
| Δ | 1 | −(a−3,2) | 1 | |||||
δ = | = | ⇒ | = | ⇔ 16* 3,2−16a = a ⇔ 17a = 51,2 ⇔ | ||||
| a | 16 | a | 16 |
| 51,2 | ||
a = | =3,01 , to stąd i z (*) Δ =|3,01−3,20| =0,19 − szukany | |
| 17 |