Basia: Zrób sobie rysunek
ABC trójkat prostokątny (kąt prosty przy A)
O − środek okręgu wpisanego
M,N,P punkty styczności odpowiednio na AB, AC i BC
oznaczmy: PC=x PB=y
dorysuj odcinki OA, OB, OC
AMON − kwadrat o boku r
tr.BMO ~ tr.BPO ⇒ BM=y
tr.CNO ~ tr.CPO ⇒ CN=x
P
ABC = P
AMON + 2*P
BMO + 2*P
CNO =
| | y*r | | x*r | |
r2 + 2* |
| + 2* |
| = |
| | 2 | | 2 | |
r
2 + ry + rx
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z drugiej strony
| | (x+r)(y+r) | | xy + rx + ry + r2 | |
PABC = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
czyli
| | xy + rx + ry + r2 | |
r2 + ry + rx = |
| /*2 |
| | 2 | |
2r
2 + 2ry + 2rx = xy + rx + ry + r
2
r
2 + rx + ry = xy
xy = r
2 + rx + ry=P
ABC